Soortenleningen.net

Consumptief krediet

Wanneer men spreekt over een consumptief krediet zijn er heel wat mensen die de wenkbrauwen fronsen. Iedereen heeft natuurlijk wel eens gehoord van een persoonlijk krediet en een doorlopend krediet, maar een consumptief krediet klinkt voor de meesten toch wat vreemd in de oren. Het zal u waarschijnlijk verbazen, maar eigenlijk zijn persoonlijke kredieten, dus wanneer u besluit geld te lenen, en doorlopende kredieten allemaal consumptieve kredieten. Een consumptief krediet is immers de verzamelnaam voor kredieten die worden afgesloten met betrekking tot de aankoop van bepaalde specifieke goederen. Denk hierbij aan relatief kleine aankopen zoals een nieuwe fiets of een nieuwe wasmachine, maar ook aan iets grotere aankopen zoals een auto. Een consumptief krediet bevat eigenlijk alle goederen die voorzien zijn van een beperkte houdbaarheid. Dit gezegd zijnde weet u dat er ook een tegenhanger voor het consumptief krediet moet bestaan.

Het hypothecair krediet

Het hypothecair krediet is de tweede familie kredieten die we binnen de financiële wereld terugvinden. Een hypothecair krediet wordt in tegenstelling tot een consumptief krediet aangewend om de aankoop van onroerend goed te financieren. Dit wordt door de financiële wereld niet aanzien als een aankoop met een beperkte houdbaarheid waardoor er een geheel eigen “familie” voor werd opgericht. De verschillen tussen het consumptief en het hypothecair krediet zijn eigenlijk eerder klein. Natuurlijk zijn er verschillende kredietvormen per categorie beschikbaar, maar in de basis hebben ze allemaal hetzelfde doel. Een krediet wordt immers altijd afgesloten omdat de kredietnemer nood heeft aan extra geld. Of het nu voor de aankoop van een auto of een huis is maakt in dat opzicht weinig uit. Het spreekt wel voor zich dat het ene krediet al wat duurder zal zijn dan het andere.

De voorwaarden van een consumptief en hypothecair

Om dit artikel af te ronden kunnen we echter niet anders dan één belangrijk verschil tussen beide categorieën aanhalen. De voorwaarden die u aan de bank dient te bieden voor het toegekend krijgen van een consumptief krediet liggen immers veel lager dan wanneer het gaat om een hypothecair krediet. Bij een hypothecair krediet bent u (zoals de naam reeds doet vermoeden) immers steeds verplicht om een zogenaamde hypotheek te verstrekken. In zowat alle gevallen dient u deze hypotheek te nemen op het onroerend goed waarvoor u wenst te lenen. In bepaalde uitzonderlijke gevallen kunt u ook een hypotheek nemen op een onroerend goed dat reeds deels of volledig is afbetaald. In ieder geval bent u dus gewaarschuwd, het is veel moeilijker om een hypothecair krediet toegekend te krijgen dan een consumptief krediet.

Lees ook andere blogs

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur